Vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın önem verdiği konuların başında gelmektedir. Ramazan ayı dolayısıyla da gıda denetimlerimiz hız kesmeden devam etmektedir. Körfez İlçemizde, İlçe Müdürümüz Semra KOŞUMCU’nun idaresinde; Gıda Kontrol Görevlileri Aytekin KAPLAN, Ferhat ÇELİKKOL, Korhan Baran KILIÇASLAN, Ahmet ULUDOĞAN ve Fatma KANDAL gıda üretim, satış ve toplu tüketim işletmeleri denetlenmektedir.
Gıda güvenilirliği çalışmaları, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla;
• İlçemizde üretilen, satılan ve toplu tüketime sunulan gıda maddelerinin güvenirliliğine yönelik denetimler,
• Riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri,
• 174 Alo Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir.
Bunların dışında özel günler, özel dönemlerde de denetimler yapılmaktadır. Bu amaçla içinde bulunduğumuz Ramazan ayı nedeniyle denetimlerimiz artırılmıştır.
• Özellikle toplu tüketim işyerleri,
• Gıda satış yerleri,
• Pastane, unlu mamuller ve tatlı üretim ve satış yerleri,
• Ekmek-ekmek çeşitleri ile pide üretim ve satış yerleri,
• "Ramazan Paketi" adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı gıda işyerleri,
• Yoğun alışveriş yapılan diğer perakende işletmelerinin denetlenmesine ağırlık verilmektedir.
Gün içinde yapılan denetimlerin yanı sıra İlçe Müdürlüğümüz Gıda Kontrol Görevlilerince akşam ve gece denetimleri de planlanmakta ve gerçekleştirilmektedir. Denetimlerimiz, vatandaşlarımızın daha güvenilir gıda erişimini sağlamak amacı ile ramazan ayı boyunca ve bayram süresince devam edecektir.
Resmi kontroller sırasında, işyerinin insan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturan uygunsuzluklarının tespiti durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. İşyerinin insan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturmayan uygunsuzluklarının tespiti durumunda ise eksikliklerini gidermesi için süre verilmekte, süre sonunda tekrar resmi kontrole tabi tutularak eksikliklerini gidermeyen işletmeler hakkında da idari para cezası uygulanmaktadır. Gıda işletmecisi ürettiği, işlediği, dağıttığı, depoladığı, satışa ve tüketime sunduğu tüm gıdalarda gıda mevzuatına uygunluğu sağlamak zorundadır.
EN İYİ DENETÇİ VATANDAŞTIR. Herhangi bir olumsuzluk yaşandığında ALO 174 GIDA İHBAR HATTI’nı aramaları rica olur.
TÜKETİCİYE GÜVENİLİR GIDA SUNULMASI İÇİN,
GIDA SATIŞ YERLERİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR
1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izni, onayı veya ithal izni olmayan ürünler satışa sunulmamalıdır.
2. Depolanan, sergilenen ve tüketime sunulan her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin üzerinde, niteliğini ve varsa özel saklama koşullarını, ithalat veya izin tarih ve sayısını gösteren, Türk gıda mevzuatına uygun etiket bulunmalıdır.
3. Satışa sunulan ürünlerin son tüketim tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
4. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir ancak rafta bulundurulamaz.
5. Satış koşulları, asgari teknik ve hijyenik özellikleri sağlamalı ve üründe bozulmaya yol açmamalıdır.
6. Gıda güvenilirliği şartlarını taşıyan ürünler satışa sunulmalı ve ürünlerin bu şartları devam ettirmesi sağlanmalıdır.
7. Ürüne özel depolama, ambalajlama ve taşıma kurallarına uyulmalıdır.
8. İşyerinde izlenebilirliğin sağlanması için gerekli kayıtlar tutulmalıdır.
9. Çalışanlar mevzuat kapsamında alması gereken belgeleri (Hijyen Belgesi gibi) almış olmalıdırlar.
10. İşyerinde, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatında yazılı olan faaliyet konusu dışında faaliyet gösterilmemelidir.